Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

Drveni digitalni šahovski sat model AM1401c je sigurno najbolji model koji se trenutno može naći na tržištu. Sat ima ugradjenu komunikaciju sa trenutno jedinom elektronskom tablom proizvodjača DGT. Sat ima komunikaciju i sa šahovskom tablom koju razvija firma Chess plus. Kombinacija našeg sata i table omogućava niz pogodnosti koje ne pruža ni jedan proizvodjač. O tome će biti više reči kada se na tržištu uskoro pojavi i naša tabla.

Ono što već sada ovaj šahovski sat čini najboljim je sledeće:

- Kućište izradjeno od masiva drveta prve klase daje mu izuzetnu čvrstinu. Ovo garantuje satu dugovećnost, otpornost na lom, mnogo prijatniji osećaj koji igračima daje drvo kao prirodni materijal u odnosu na plastiku. Ovo je prvo šahovski kućište kod kojeg je sve, pa i prekidač, uradjeno od drveta.

- Konektor za vezu sa tablama je sa donje strane, ugradjen u dno sata. Ovako skriven ne narušava estetski izgled sata a vrlo je funkcionalan.

-  Dugmići za programiranje i izbor modova su silikonski membranski. Ovo su prekidači koji se ugradjuju u opremu vrhunskog kvaliteta. Za razliku od običnih prekidača koji garantuju 3000 do 5000 okidanja, zavisno od proizvodjača, ovi prekidači garantuju 200 000 pritiskanja. Samim tim su mnogo dugovečniji od običnih prekidača.

- Displej je promera preko 5 inča sa antirefleks staklom. Antirefleks staklo garantuje jasnu vidljivost bez obzira na to odakle dolazi izvor svetlosti. Na slici možete jasno videti brojeve u uslovima direktnog pada svetla na displej. Kod displeja koji nemaju antirefleks video bi se samo odsjaj. Velike cifre garantuju vidljivost sa daljine od najmanje 5 metara. Ovim su igrači zaštićeni od dekoncentrisanja. Sudije i gledaoci nemaju potrebe da prilaze igračima da bi proverili koliko je ostalo do kraja partije.

- Oprema vrhunskog kvaliteta garantuje dug i stabilan rad. Opširnije o ugradjenoj opremi možete pogledati na stranici Oprema.

- U šahovskom satu su uprogramirana 22 najčešće korišćena moda. Vrlo jednostavnim programiranjem omogućeno je da sat radi u svim do sada poznatim modovima igre. Moguće je isprogramirati 4 intervala, omogućen je izbor, da li sat da broji poteze i sam prebacuje u sledeći interval ili da se ta mogućnost ostavi sudijama. Takodje moguć je izbor da po padu zastavice protivniku bude blrenokirano vreme ili da teče dalje. 

- Izuzetno mala potrošnja omogućava satu, sa dve alkalne AA baterije od 1,5V, neprekidan rad od najmanje 18 meseci. 

- Preciznost sata je mnogo veća nego što to pravila zahtevaju.

- Izbor gotovih modova, programiranje novih modova i vraćanje vremena kod nepravilno odigranog poteza je najjednostavnije od svih modela koji se trenutno nalaze na tržištu.

- drveni digitalni šahovski sat AM1401c je potpuno usaglašen sa svim pravilima koje propisuje pravilnik FIDE.

Način povezivanja sa tablama

Sat ima za izlaz standardni RJ10 konektor. Za povezivanje sa DGT tablom potreban mu je adapter A1 ilio A2. Adapter A1 je dovoljan za povezivanje sa DGT tablom koja ima standardnu opremu proizvodjača. Kako nam dosadašnje iskustvo pokazuje, veliki broj korisnika zbog visokih cena koristi napajanje koje nije u originalnoj ponudi proizvodjača. Ovo može da loše utiče na rad, prvenstveno tabli ali i sata koji je povezan na tablu. Zbog toga je u ovim slučajevima preporučljivo koristiti adapter A2 koji ima zaštitu od varijacija napona zbog neadekvatnog napajanja tabli. Način povezivanja objašnjen je na stranici video uputstva.

Ono što je novo i velika prednost je šahovskog sata AM1401c u odnosu na ostale možete videt na strani Nova rešenja i prednosti. 

Sve ovo je sigurno dovoljan razlog da nam ukažete poverenje.